1106 Budapest, Bogáncsvirág u. 13-15 | E-mail: ertekesites [kukac] magilab.hu

Interaktívan a magisztrális piacért

A 2017-es év vége a saját lábra állás kezdetét jelentette a Magilab számára, amikor a Hungaropharma Zrt. leányvállalataként, mint gyógyszeranyag-kiszerelő üzem és minőségellenőrző laboratórium kezdte meg működését.

Az elmúlt évről beszélgettünk Garzó Jánossal, a Magilab Kft. kereskedelmi és műszaki vezetőjével.

 Hogyan értékelné a Magilab Kft és a magisztrális piac elmúlt időszakát?

Bár az elmúlt években kevesebb hangsúlyt kapnak a magisztrális termékek, mivel egyre inkább a gyárilag előállított gyógyszereket írják fel az orvosok, de azért napjainkban is nagyon sok gyógyszerész, orvos, vagy felhasználó kedveli a gyógyszertárban előállított készítményeket, tudatában lévén számos előnyeikkel. Ár-érték arányban a betegnek sokkal kedvezőbb árfekvésűek, mint a hasonló gyári készítmények, valamint teljes mértékben egyénre szabottan készíthetők.

A Magilab Kft. számára 2018 az első teljes év volt, mint különálló egység. Ennek tükrében az elmúlt időszak a tapasztalatok éve is volt, arról szólt, hogy egy magasabb szintre emelkedjünk, melyet partnereink segítsége, véleményük megosztása nélkül nem érhettünk volna el.

A magisztrális piac minél magasabb szintű kiszolgálása érdekében, ezek szerint nem csak körültekintően figyelnek a Patikák visszajelzéseire, hanem lépéseket is tesznek az igények kielégítésére?

Partnereink véleménye mindig kiemelkedő fontosságú volt számunkra, ennek eredményeképpen három termékünkkel kapcsolatban is a vásárlói visszajelzéseket követve álmodtuk újra az összetételt, a csomagolást vagy a kiszerelést.

A Tinctura capsici termékünkkel kapcsolatosan kaptunk észrevételt, mely arra vonatkozott, hogy az általunk forgalmazott tinktúra nem elég csípős, így megkezdtük a bejelentés kivizsgálását. A megállapítást jogosnak találtuk, így kezdeményeztük az OGYÉI-nél a nem megfelelő minőségű tétel forgalomból történő kivonását, ami az OGYÉI/13390-10/2018 számú határozattal meg is történt. Szerződéses laborunkkal többféle paprikatinktúrát megvizsgáltattunk, a mérési eredmények szerint a standardizált tinktúra kapszaicin tartalma többszöröse az eddig forgalomban lévő paprikatinktúráknak. A továbbiakban a pozitív lista módosítással összhangban ezt a magasabb kapszaicintartalmú Capsici tinctura normata terméket forgalmazzuk.

Az alapanyagok kiszerelésének kivitelezésére is odafigyelünk. Az Aqua purificata termékünkkel kapcsolatosan érkeztek be vállalatunkhoz kérések, miszerint a 2 literes kiszerelése helyett az 5 literes kiszerelés sokkal gazdaságosabb lenne. A gyártási folyamatot átvizsgálva és a szükséges lépéseket megtéve, rövid időn belül nekikezdünk az 5 literes Aqua purificata gyártásának és forgalmazásának, melyek 2019-ben már rendelhetőek lesznek.

A tavalyi évben még egy további tényezőre hívták fel partnereink a figyelmet, mely szerint az általunk forgalmazott kenőcstégelyek űrtartalma túl kicsi, ezért nem minden esetben fér beléjük a feltüntetett mennyiség a magisztrális készítményekből, illetve a teletöltött tégelyekből a termékek kiömlenek, kifolynak. A tégelyek jobb alkalmazhatóságának érdekében ezen a területen is intézkedéseket tettünk. A kenőcstégelyek gyártójánál elértük a tégelyek méretének megnövelését, így könnyebbé téve a használatot és megspórolva a termékek kiömlésével járó kellemetlenséget.

2018-ban igyekeztünk minden partneri észrevételnek helyt adni, bevonni ügyfeleinket a termékek formálásába és ezzel jobbá, használhatóbbá és szerethetőbbé tenni a Magilab magisztrális gyógyszeralapanyagokat.

 Milyen terveik vannak az idei évre?

2019-ben célunk, hogy partnereinket nem csak minőségi kiszolgálással, hanem elégedett hatékony együttműködéssel segítsük, erősítve ezáltal a gyógyszertári gyógyszerkészítés piaci helyzetét, különös tekintettel annak előnyeire. Illetve természetesen további fejlesztési terveink is vannak, többek között szeretnénk idén bővíteni termékeinknél a kisebb kiszerelési egységeket a drágább anyagoknál és galenusi termékeknél.

Legutóbbi híreink