1106 Budapest, Bogáncsvirág u. 13-15 | E-mail: ertekesites [kukac] magilab.hu

A B6 vitaminban rejlik a leukémia Achilles sarka

Egy lehetséges új út nyílhat meg az akut myeloid leukémia (AML) kezelésében, miután amerikai tudósok felfedezték, hogyan használják a rákos sejtek a nagy mennyiségű B6 vitamint. A kutatási eredmények szerint az AML növekedése a B6 vitaminnak köszönhető, ami gyorsítja a sejtek osztódását. A kutatócsoport megállapítása szerint megállítható a rák növekedése, ha gátlásra kerül az az enzim, amely a B6 vitamin működését elősegíti.  A B6 vitamin az esszenciális fehérjék képződéséért felel, melyek elengedhetetlenek a sejtosztódásban. Az enzim gátlása lehetővé teszi, hogy csak a rákos sejteket károsítsuk, anélkül, hogy az egészséges sejtek B6 vitamin szükségletét befolyásolnánk.

Jelenleg csak minden harmadik beteg éri meg a diagnózist követő ötödik évet, mert a sejtek ebben az agresszív vérrákban sokkal gyorsabb mértékben képesek osztódni es terjeszkedni, mint ahogyan a jelenlévő gyógymódok hatni képesek rájuk.

A kutatók 230 gént teszteltek, melyek leukémiás sejtekben nagyon aktívak. CRISPR génsebészeti technológiát alkalmazva tanulmányozták minden egyes gén esetében, hogy milyen hatása van, ha csökkentik az aktivitást. Azt tapasztalták, hogy azok a gének, amelyek a B6 vitamin felvételét elősegítő PDXK-t termelnek, a legfontosabbnak bizonyultak a rákos sejtek növekedésében. Ez az eredmény váratlan volt. A B6 vitamin alapvető fontosságú a sejt metabolikus folyamataiban, többek között az energiatermelésben. Az egészséges sejtekben a PDXK enzim irányítja a B6 vitamin aktivitását, biztosítva ezzel azt, hogy a vitamin csak akkor működjön, amikor szükséges. Mivel a normál sejtek nincsenek állandó osztódásban, a PDXK enzim nem tartja folyamatosan aktívan a vitamint. Akut myeloid leukémiás sejtekben azonban az enzim folyamatosan aktívan tartja a B6 vitamint, ezzel a folyamatosan osztódó sejtek egyfajta függőséget mutatnak a vitamin iránt.

A kutatás következő lépése a szelektív PDXK enzim inhibitor megtalálása lesz; a gátlószer megtalálásával lehetőség nyílik a rákos sejtek osztódásának lassítására, esetleg megállítására. És amit még fontos megjegyezni, mindezt olyan mellékhatások nélkül, amire nem lenne lehetőség, ha teljesen eliminálnánk a B6 vitamint a normál, egészséges sejtekből.

https://www.drugtargetreview.com/news/54789/scientists-find-leukaemias-achilles-heel-in-vitamin-b6/

A cikk szerzője Bor Fanni.

Legutóbbi bejegyzések