1106 Budapest, Bogáncsvirág u. 13-15 | E-mail: ertekesites [kukac] magilab.hu

Konkanamicin A az influenza ellen

A legtöbb emberekre és állatokra veszélyes vírus receptor-mediált endocitózissal jut a sejtekbe. Azok a vírusok, melyek a nukleokapszidot körülvevő lipidmembránnal rendelkeznek, olyan glikoproteineket tartalmaznak, melyek részt vesznek a receptor-felismerésben és a vírus sejtbe hatolásában. A sejten belül a vírusok az endoszómákba kerülnek, ahol a savas pH hatására glikoproteinjeik konformációs változásokon mennek keresztül. A savas pH a vakuoláris proton-ATPáz segítségével generálódik, a kutatások szerint pH grádiens szükséges a vírusok sejten belüli aktiválódásához.

A konkanamicinek a makrolid antibiotikumok közé tartoznak, melyeket a Streptomyces diastatochromogenesből izolálnak, és a vakuoláris ATP-áz inhibitorai. Közülük a legpotensebbnek és legszelektívebbnek a konkanamicin A bizonyult. A konkanamicin A már 5nM-os mennyiségben is hatásosnak bizonyult és 10nM-os koncentrációban teljesen gátolta az influenzavírus fertőzést. A nem fertőzött sejtek kezelése során fény derült rá, hogy nem mutatott toxikus hatásokat még 50nM-os koncentrációban sem. A kutatók azt is vizsgálták, hogy a hatóanyag a fertőzés kialakulása után adagolva mennyire hatékony: 1 órával a vírusfertőzés után beadva már nem mutatott hatékonyságot. Ez arra utal, hogy a konkanamicin A az influenzavírus kezdeti szakaszában jelenthet hatékony terápiát.

A kutatások alapján kijelenthető, hogy a konkanamicin A új fejezetet nyithat az influenzavírus kezelésében, azonban hatásmechanizmusának és mellékhatásprofiljának széleskörű megismerése még várat magára.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8050591/

A cikk szerzője: Bor Fanni.

Legutóbbi bejegyzések