1106 Budapest, Bogáncsvirág u. 13-15 | E-mail: ertekesites [kukac] magilab.hu

Body-on-chip technológia – egy új technológia, amely megoldhatja a gyógyszerkutatás jelenlegi korlátait

Kutatók kidolgoztak egy új „body-on-chip” technológiát, aminek segítségével a gyógyszerek farmakokinetikája és farmakodinamikája a preklinikai vizsgálatok során modellezhető, állatkísérletek nélkül. Már korábban alkalmaztak emberi szervek működésének modellezésére „organ-on-a-chip” modellt, aminek lényege, hogy az egyes szervek működését szervspecifikus sejtkultúrákon modellezik; a body-on-chip technológia alkalmazása során ezeket a szerveket összekötik. A különböző szervek vaszkuláris kapcsolata, a véráramlás utánzására a kutatók egy tápanyagokat tartalmazó folyadékot alkalmaznak, mely egy pumpa segítségével folyamatosan áramlik. Ez lehetőséget teremt a hatóanyagok farmakokinetikájának és farmakodinamikájának tanulmányozására.

A jelenlegi becslések szerint az összes tesztelt gyógyszer-hatóanyag kevesebb, mint 15 százaléka jut keresztül a klinikai vizsgálatokon és kerül engedélyezésre az FDA által. Kifejleszteni egy gyógyszerhatóanyagot a preklinikai fázistól számos buktatóval jár, ezért kritikus lehet, hogy a hatóanyagok farmakokinetikáját és farmakodinamikáját előzetesen alaposan megismerjük, időt és pénzt spórolva ezáltal. Továbbá az állatkísérleteket övező etikai kérdések arra is ösztönzik a kutatókat, hogy kifejlesszenek olyan módszereket, melyek segítségével a hatóanyagok hatékonysága bizonyítható a klinikai vizsgálatok előtt.

A kutatócsoport 2020 januárjában publikált első cikkében bemutatott egy body-on-chip programot, melyet egy robotizált folyadék transzfer eszköz működtet. Ennek segítségével akár 10 különböző szervből álló rendszer is modellezhető. Előállítottak továbbá egy automatizált eszközt, amely összekapcsolt komponenseket tartalmaz, így funkcionálisan egy emberi body-on-chipnek tekinthető. Létrehoztak egy számítógépes módszert, amely lehetővé tette a modell segítségével nyert információk átalakítását az emberi szervezetre érvényes adatokká. Ez a megközelítés kvantitatívan képes megjósolni a hatóanyagok vérszintjében bekövetkező változásokat, valamint a szerv-specifikus toxicitásait, ezáltal új fejezetet nyithat a gyógyszerkutatásban.

Forrás: https://www.drugtargetreview.com/article/55550/body-on-chip-technology-resolving-current-limitations-in-drug-discovery/

A cikk szerzője Bor Fanni.

Legutóbbi bejegyzések